General

8 termeni esențiali din lumea parfumeriei!

termeni esențiali din lumea parfumeriei!

Prin simplificarea terminologiei parfumeriei, putem evidenția cele mai importante concepte ale lumii aromelor într-un mod accesibil. La fel ca în vinificație, parfumeria are o multitudine de termeni, unii simpli și ușor de dedus prin analogie, iar alții mai complicați și care necesită cunoștințe specializate. Nu este nevoie să memorați o mulțime de termeni pentru a evita situațiile jenante cu consultanții din magazinele de parfumerie. Mai jos am pregătit un top al celor mai frecvenți și utili termeni din parfumerie, pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine acest univers.

“Sillage”

Siajul în parfumerie se referă la puterea de difuzare a parfumului și la cât de mult se răspândește în jurul purtătorului său. Acest termen provine din lumea navigației, unde se referă la urmele lăsate de nave pe mare. Cu cât un parfum are un siaj mai puternic, cu atât este mai ușor de detectat de către cei din jur și poate fi perceput de la o distanță mai mare.

Produs recomandat inspirat de Black Opium

“Notă”

Notele sunt elemente diferite de parfum, compuse din diferite mirosuri, care sunt împărțite în note de vârf, note de mijloc și note de bază. Notele de vârf sunt cele care oferă primul impact și sunt adesea considerate cele mai memorabile și distinctive. Acestea durează de obicei între 5 și 10 minute. Notele de mijloc ale parfumului sunt mai subtile și variabile, fiind dezvăluite după ce notele de vârf se evaporă treptat. Aceste note au o durată mai lungă, între 20 de minute și o oră. În final, notele de bază ale parfumului, care reprezintă fundația olfactivă a întregului miros, sunt dezvăluite lent și formează baza persistentă a parfumului, persistând timp de cel puțin 24 de ore.

“Coardă”

În medie, o coardă a unui parfum conține de la trei până la patru note diferite și este o componentă fundamentală a parfumeriei.

“Adâncime”

Adâncimea unui parfum indică calitatea acestuia și se referă la modul în care notele de vârf, inimă și bază se transformă unele în altele. Cu cât tranzițiile sunt mai complexe și mai frumoase, cu atât este mai talentat parfumierul.

Produs recomandat inspirat de Black Opium

“Dry Down”

Dry down-ul reprezintă mirosul final al unui parfum, care se dezvăluie după ce notele de vârf și cele de inimă se estompează. Această etapă poate fi descrisă ca fiind momentul în care parfumul se așează pe piele și își dezvăluie notele de bază. Dry down-ul este unic pentru fiecare persoană și poate varia în funcție de caracteristicile fiziologice și mirosul personal al acesteia, chiar și în cazul aceluiași parfum. Acesta este un indicator important al calității unui parfum și poate fi considerat ca fiind “semnătura” olfactivă a purtătorului.

“Ton”

Tonalitatea reprezintă accentele sau izul de aromă pe care le emite un parfum și se referă la sunetele implicite, interne ale parfumului.

“Concentraţie”

Diversele tipuri de parfumuri se diferențiază prin concentrația lor, ceea ce afectează rezistența și persistența lor. Cele patru categorii principale sunt: parfumul, apa de parfum, apa de toaletă și apa de colonie. Parfumul are cea mai mare concentrație de uleiuri esențiale, între 15 și 30%, urmat de apa de parfum (15-20%), apa de toaletă (5-15%) și apa de colonie (2-4%). Cu cât concentrația de uleiuri esențiale este mai mare, cu atât parfumul va avea un miros mai puternic și va persista mai mult timp pe piele.

“Absolut”

Absolutul este un ingredient valoros extras din plante și flori, care conține o cantitate mare de uleiuri aromatice. Parfumierii se bazează pe acest extract pentru a crea arome complexe și rafinate în parfumuri, iar prezența sa este esențială în procesul de creare a unui parfum de calitate.

Produs recomandat inspirat de Scandal Jean Paul Gaultier


Citeste si:
Top 25 parfumuri barbati
Top 25 parfumuri dame

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *