General

Uleiuri esențiale parfumate. Beneficii și precauții

Uleiuri esentiale

Aceste remedii naturale sunt din ce în ce mai populare în rândul publicului larg, dar pentru a folosi uleiurile esențiale în siguranță și cu o eficiență optimă, trebuie luate unele măsuri de precauție.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Un ulei esențial este un extract care conține compușii aromatici volatili ai unei plante, obținut prin distilare cu aburi.

În cazul citricelor (lămâie, portocală, mandarină), duritatea cojii acestora nu permite extragerea uleiurilor esențiale prin metoda menționată mai sus, fiind necesară utilizarea unei alte tehnici, și anume extracția la rece.

Compoziția chimică a uleiului esențial se schimbă în funcție de partea de plantă folosită (floare, frunză, scoarță, rădăcină), iar utilizările sale terapeutice depind și de acest lucru.

Uleiuri esențiale

Proprietăți ale uleiurilor esențiale

Mai jos este o listă a celor mai cunoscute uleiuri esențiale și a proprietăților acestora:

Lămâie: tonic și protector hepatic, anti-greață
Lemongrass: antiseptic, antifungic, insecticid
Eucaliptul albastru: fluidifiant și expectorant, benefic pentru afecțiunile respiratorii
Eucalyptus radiata: tonic hepatic, fluidifiant și expectorant
Gaultheria: analgezic, antiinflamator
Helichrysum (Immortelle): benefică împotriva accidentelor vasculare cerebrale, hematomului, edemelor, traumatismelor și fluidifică sângele
Levănțică: calmant, antispasmodic, vindecător
Mentă: tonic digestiv și psihic, anti-greață, analgezic
Niaouli: Antiviral, cicatrizant, fluidifiant și expectorant
Portocală amară: calmant, relaxant, antispasmodic
Camfor: antiviral, fluidifiant și expectorant, tonic psihic
Rozmarin comun: fluidifiant, tonic hepatic și benefic pentru circulație
Rozmarin ABV: tonic hepatic și biliar
Arborele de ceai: antiinfecțios, antifungic
Cimbru cu timol: puternic antiinfecțios

Metode de utilizare a uleiurilor esențiale

Pe cale orală (cu zahăr, cu o felie de pâine sau singur) sau prin infuzie
Aplicare locală (singur sau diluat cu un ulei vegetal)
Prin intermediul difuzorului
Dacă optați pentru un difuzor de uleiuri esențiale, alegeți unul care generează un jet uscat și nu încălzește uleiurile.

Utilizarea uleiurilor esențiale este rezervată adulților și copiilor cu vârsta de peste 12 ani, de preferință sub supravegherea unui specialist în aromaterapie sau a unui medic. Respectați întotdeauna doza, căile de administrare și durata tratamentului. Consultați un medic dacă nu se observă nicio îmbunătățire.

Precauții de utilizare

Unele uleiuri esențiale puternice (scorțișoară, cuișoare, oregano, cimbru de grădină, cimbru cu timol) trebuie folosite întotdeauna în combinație cu un ulei esențial cu efect protector asupra ficatului (lămâie, rozmarin comun, eucalipt).

Uleiuri esențiale în sarcină

Dacă sunt utilizate în mod corespunzător, multe uleiuri esentiale pot fi sigure și pentru femeile însărcinate sau care alăptează, însă este întotdeauna recomandabil să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de utilizare. Mai jos este o listă de uleiuri esențiale care pot fi folosite în timpul sarcinii:

Tămâie
Geranium
Grapefruit
Lavanda
Neroli (flori de portocal)
Lemn de santal
Lemn de trandafir
Mandarin
Arbore de ceai
Ylang Ylang

Uleiuri esențiale pentru păr

Uleiurile esențiale pot fi aplicate și pe păr. Cu toate acestea, ele trebuie întotdeauna diluate într-un ulei vegetal înainte de aplicare. Nu le folosiți niciodată direct pe păr sau pe scalp. De asemenea, nu diluați niciodată în apă, deoarece acestea sunt solubile numai în ulei. Cele mai bune uleiuri esențiale pentru păr includ:

ylang ylang
malaleuca
lavanda
cedru
rozmarin
lămâie
mentă

Combinarea uleiurilor esențiale pentru parfumuri

În plus, există o altă utilizare a combinării uleiurilor esentiale pentru a crea parfumuri. În ultimii ani, din ce în ce mai mulți oameni au încercat să creeze parfumuri cu uleiuri esențiale, rezultând combinații complet noi. În ceea ce privește parfumurile cu uleiuri esențiale, trebuie spus că în prezent se pot găsi online cele mai variate rețete pentru a face parfumuri cu uleiuri esențiale și a crea acasă parfumuri complet personalizate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *