General, Parfumuri pentru barbati, Parfumuri pentru femei

Cele șapte familii olfactive

Cele șapte familii olfactive

Familiile olfactive se referă la clasificarea parfumurilor în funcție de elementele lor constitutive. Această subdiviziune a fost introdusă la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Eugène Rimmel. Există șapte mari familii olfactive, fiecăreia dintre ele îi corespund subfamilii de parfumuri, în conformitate cu subdiviziunea propusă de Commission Technique de la Société Française des Parfumeurs.

șapte familii olfactive

Hesperidata sau Citrus

Numele provine de la Hesperide, care în mitologie erau gardienii grădinii cu pomi de aur, portocalele. Această familie conține parfumuri bogate în note de citrice atât mediteraneene (bergamotă, portocală, grapefruit, lămâie, mandarină). cât și exotice (lime, yuzu).

Ceea ce se folosește este uleiul esențial obținut prin extracție din coaja fructelor. Progenitorul grupului este Aqua Mirabilis de Giovanni Paolo Feminis, din care au derivat Eau de Cologne și numeroasele sale interpretări. Acestea sunt parfumuri proaspete și dinamice, feminine dacă notele de citrice sunt combinate cu flori albe și mosc; masculine dacă sunt însoțite de note acvatice și verzi.

Produs recomandat inspirat de Black Opium

 

Aromatice

Apa de toaletă pentru bărbați Mostly se caracterizează prin utilizarea în principal a plantelor aromatice mediteraneene care transmit vivacitate și prospețime.

Cea mai frecventă notă este lavanda, apoi busuiocul, cimbrul, rozmarinul, salvia, menta, anasonul, feniculul, estragonul, oregano, laurul, chimenul și verbena.

Chypre

Numele acestei familii olfactive provine de la parfumul creat de François Coty în 1917. Succesul lui Chypre a fost atât de mare încât a devenit progenitorul acestei mari familii. În cadrul acesteia sunt grupate parfumuri bazate în principal pe acorduri de bergamotă, iasomie, mușcată de stejar, patchouli, trandafir și cistus-labdanum. Unele componente au fost înlocuite astăzi cu molecule sintetice, cu rezultate mai ușoare și mai moderne.

Floral

Majoritatea parfumurilor pentru femei aparțin acestei familii. În cazul în care parfumul poartă nota unei singure flori, se numește solifloră.

Printre cele mai des folosite flori se numără trandafirul, violeta, crinul de vale, iasomia și tuberoza. Dacă notele sunt combinate cu accente marine, veți obține parfumuri proaspete, iar dacă sunt combinate cu note fructate, veți obține parfumuri jucăușe. Cele mai senzuale parfumuri sunt cele în care notele florale sunt combinate cu aldehide sau condimente, lemn, rășini orientale sau accente pudrate.

Produs recomandat inspirat de Scandal Jean Paul Gaultier

Cuoiata

Aceasta este o formulare de sine stătătoare. Astăzi este considerată o fațetă, dar din anii 1920 până în anii 1960 a fost foarte în vogă.

Se caracterizează prin acorduri care recreează mirosul caracteristic al pielii (fumuriu, lemn ars, mesteacăn, tutun), reîmprospătat de note de vârf citrice sau florale.

Oriental

Sub termenul “oriental” sunt grupate parfumurile cu note dulci și persistente. Acest termen poate fi folosit în diverse sensuri și se referă atât la parfumurile feminine, cât și la cele masculine.

Grupul include parfumuri cu o compoziție bogată și multifațetată, cu note de vârf discrete care lasă imediat loc notelor de bază de balsamuri de origine fină, esențe animale și rășini prețioase. Patchouli, vanilie și mirodenii, în special scorțișoară, caracterizează această familie olfactivă. Pentru a crea parfumuri foarte senzuale, notele orientale sunt combinate cu fațete de chypre, mosc, vanilie. Pe de altă parte, amestecul cu acorduri mai proaspete dă naștere la parfumuri definite ca fiind Semi-Orientale sau Floral-Orientale.

Produs recomandat inspirat de Le Male

Lemnoase

Această familie se caracterizează prin parfumuri cu o prezență puternică de lemn uscat (cedru sau vetiver) sau de lemn moale (lemn de santal, lemn de chihlimbar). Acesta este îmbogățit cu noi inflexiuni prin utilizarea de lemn exotic sau produse sintetice. Din această grupă fac parte mai ales parfumurile pentru bărbați. Notele lemnoase pot fi reîmprospătate cu fațete aromatice, marine sau de citrice, devenite senzuale prin accente picante, orientale și chypre.

În concluzie, parfumurile sunt clasificate în șapte mari familii olfactive, care reflectă notele și ingredientele predominante ale fiecărei arome. Fiecare familie olfactivă oferă o paletă largă de posibilități în ceea ce privește combinațiile și evoluțiile lor, permitând crearea de parfumuri unice și sofisticate pentru orice ocazie. Înțelegerea acestor familii olfactive și a subdiviziunilor lor ne ajută să ne orientăm mai bine în lumea parfumurilor și să alegem aromele care ne reprezintă cel mai bine personalitatea și stilul de viață.

Dacă ați apreciat acest articol și doriți să lăsați un comentariu, vă sugerăm să împărtășiți experiența dvs. personale cu diferitele familii olfactive. Puteți să menționați parfumurile preferate, cum vi s-au potrivit și ce arome v-au atras cel mai mult. De asemenea, este întotdeauna util să oferiți sugestii sau recomandări pentru cei care își caută un parfum nou. Comentariul dvs. va contribui la îmbogățirea discuției și la împărtășirea cunoștințelor despre lumea parfumurilor.

Citeste și:

Produs recomandat inspirat de Creed Aventus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *